پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ موسسه خاورمیانه نوشت تحریم های ضد ایرانی ممکن است باعث وخامت روابط آمریکا و ترکیه شود.
پایگاه اینترنتی این موسسه در مطلبی به قلم انگین پولار نوشت: دولت ترامپ در هفته ای که گذشت تحریم ها علیه ایران را از سر گرفت که عمدتا مبادلات مالی و فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را هدف قرار می دهد. تحریم های شدیدتر که مانع فروش نفت و گاز ایران می شود از ماه نوامبر اجرایی خواهد شد. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در پیامی در توئیتر هشدار داد هر کسی با ایران تجارت کند نمی تواند با آمریکا همکاری های تجاری داشته باشد. ترکیه که از متحدان آمریکا در ناتو است با این امر مخالفت کرده است. مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در جمع خبرنگاران در 24 ژوئیه گفت ترکیه تحریم های یک جانبه آمریکا علیه ایران را اجرا نخواهد کرد. ترکیه و ایران شرکای تجاری نزدیکی هستند. حجم تجاری میان دو کشور 10 میلیارد دلار است و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه می خواهد این رقم به 30 میلیارد دلار برسد. دو کشور به منظور تقویت روابط تجاری در توافقنامه ای در سال 2015 تعرفه های گمرکی صدها کالا را کاهش دادند. ترکیه شدیدا به نفت و گاز طبیعی ایران متکی است. در چهار ماهه اول سال جاری ترکیه 3.077 میلیون تن نفت خام از ایران خریده است که حدود 55 درصد از کل تقاضای این کشور است. واردات گاز طبیعی از ایران هم 13 درصد از کل واردات گاز ترکیه است.
تحریم هایی که قرار است از ماه نوامبر اجرایی شود واردات انرژی از ایران را تحت تاثیر قرار خواهد داد. تحریم ها در دوران اوباما به اقتصاد ترکیه لطمه زد. صادرات ترکیه به ایران قبل از تحریم های اروپا و آمریکا دوازده برابر شده بود. بعد از تحریم ها صادرات ترکیه کاهش یافت و این کشور مجبور شد واردات نفت خام از ایران را 20 درصد کاهش دهد. برای دور زدن تحریم ها به بانک دولتی هالک بانک ترکیه ، گفته می شود به دستور اردوغان، اجازه داده شد تا نفت و گاز ایران را در ازای طلا بخرد. توافق هسته ای 2015 برای آنکارا خوشایند بود.اما اعمال مجدد تحریم ها ترکیه را در شرایط دشواری قرار می دهد. این اتفاق در شرایطی رخ داده که ترکیه درگیر بحران کاهش ارزش پول کشورش است. ارزش لیر ترکیه شدیدا در مقابل دلار آمریکا کاهش یافته و تورم بسیار بالاست. برخی از کارشناسان می گویند ممکن است این کشور در آستانه یک بحران مالی باشد. بعد از تحریم هایی که در ماه نوامبر اجرایی می شود احتمالا قیمت نفت بالا خواهد رفت و مشکلات بیشتری برای ترکیه ایجاد می کند. واشنگتن به آنکارا می گوید نفت مورد نیازش را بجای ایران از عربستان سعودی بخرد اما این امر پیامدهایی دارد.
برای انتقال نفت از ایران به ترکیه خط لوله وجود دارد اما خرید نفت از عربستان به دلیل هزینه های حمل و نقل بسیار گران تر است. از دید آنکارا این اقدام از نظر راهبردی پرخطر است چون روابط میان ترکیه و عربستان بر سر موضوعات مختلفی مانند جانبداری ترکیه از قطر، خدشه دار شده است. ترکیه به دولت آمریکا فشار می آورد تا معافیتی در این زمینه قائل شود اما متقاعد کردن واشنگتن برای دادن امتیاز به آنکارا آن هم در شرایطی که سطح روابط در پایین ترین حد ممکن است، کار دشواری است. روابط دو کشور بر سر موضوعات مختلفی مانند تصمیم ترکیه برای خرید سامانه دفاع موشکی از روسیه و همکاری آمریکا با یگان های مدافع خلق تیره شده است. بعد از اینکه ترکیه تصمیم گرفت به دنبال چند ماه مذاکره کشیش آمریکایی زندانی را بجای آزاد کردن به اتهام حمایت از تروریسم در حصر خانگی نگه دارد، دونالد ترامپ عصبانی شد. وزارت خزانه داری آمریکا تحریم هایی علیه دو وزیر ترکیه که نقش کلیدی در بازداشت این کشیش داشتند اعمال کرد. اگر ترکیه این کشیش را آزاد نکند تحریم های بیشتر در راه خواهد بود. تحریم های ایران هم روابط ترکیه و آمریکا را پیچیده تر خواهد کرد.