به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمدجواد ظریف در همایش «توسعه از دیدگاه آیتالله هاشمی رفسنجانی» که به مناسبت آغاز به کار خانه موزه آیت الله هاشمی رفسنجانی برگزار شد، با تاکید بر اینکه ما به مردم خودمان متکی هستیم افزود: اگر به کشورهای منطقه نگاه کنیم کشورهایی را می بینیم که سلاحشان از ما بیشتر است اما قدرت ما را در منطقه ندارندچون پشتوانه مردمی ندارند .
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: عربستان سعودی و امارات متحده عربی سال گذشته به ترتیب 67 و 22 میلیارد دلار سلاح خریداری کردند و سایر کشورها هم در زیر چتر امنیتی یک ابرقدرت هستند با این حال چون حمایت مردمی ندارند قدرتمند نیستند.
ظریف افزود: هنوز هم آقای ترامپ می تواند بگوید ما می توانیم با عبور از این کشورها عمر آنها را به سه هفته برسانیم.
وی با تاکید بر اینکه باید قدر ظرفیت حمایت های مردمی و استقلالمان را بدانیم گفت: اینها عوامل قدرت ما هستند.
وزیر خارجه گفت: دیپلماسی خود یک توانمندی است که باید قدر آن را بدانیم.
ظریف افزود: دیپلماسی می تواند شرایط خوب را به نامناسب و شرایط نامناسب را به شرایط رو به توسعه تغییر دهد و امنیت نسبی ایجاد کند.
وی در این باره به کشور کوبا اشاره کرد و گفت: کوبا با امریکا 90 مایل فاصله دارد و دیگر زیر چتر حمایتی اتحاد جماهیر شوروی هم نیست اما آنچه باعث شده است کوبا را امن نگه دارد قدرت دیپلماسی این کشور است .
وزیر خارجه با بیان اینکه دیپلماسی کمک می کند از شرایط بحران به سلامت عبور کنیم گفت: آیت الله هاشمی رفسنجانی در این زمینه درک واقعی داشت و نمونه آن را می توان در عملکرد ایشان در جنگ تحمیلی عراق و مذاکرات هسته ای مشاهده کرد.
ظریف از آیت الله هاشمی رفسنجانی به عنوان معمار برنامه هسته ای یاد کرد و افزود: با شناخت توانمندی ها، سرمایه گذاری بر روی توانمندی ها و مدیریت بحران می توان از یک بحران به سلامت عبور کرد.
وی اضافه کرد: نداشتن شناخت کافی از شرایط بین المللی می تواند در اوج قدرت به سرنگونی منجر شود و نمونه بارز آن صدام و قذافی بودند که در این زمینه شناخت کافی نداشتند.
وزیر خارجه با تاکید بر اینکه وظیفه سیاست خارجی حراست از امنیت ملی، تمامیت ارضی و رفاه مردم است گفت: دوران سازندگی نمونه ای برای تلاش و به کارگیری امکانات سیاست خارجی برای بهبود شرایط مردم است.
ظریف افزود: همه وظیفه داریم تا سیاست خارجی را اهرمی برای توسعه اقتصادی کشور قرار دهیم.
وی گفت: تلاش آیت الله هاشمی رفسنجانی این بود که سیاست خارجی باری بر دوش مردم نباشد.
ظریف افزود: این نیاز به این ندارد که ما از اصول و ارزش هایمان در این راه بگذریم.
وزیر امورخارجه گفت: دیپلماسی می تواند بهتر از جنگ از موانع بگذرد و اهدافمان را به پیش ببرد به شرط آنکه از ظرفیت ها به خوبی استفاده کنیم.
ظریف تصریح کرد: انقلاب اسلامی به برکت رهبری امام و رهنمودهای مقام معظم رهبری شرایطی استثنایی را برای کشور فراهم کرده است.
وی افزود: این شرایط همراه خود هم ظرفیت و هم چالش ایجاد می کند زیرا هیچ ظرفیتی بدون چالش نخواهد بود و هیچ چالشی هم بدون ظرفیت نیست.
وزیرخارجه گفت: تلاش ما پذیرفتن بخشی از چالش ها و ظرفیت هاست تا به ما برای رسیدن به اهدافمان کمک کند.
ظریف خاطرنشان کرد: آیت الله هاشمی رفسنجانی هم مصلح انقلابی بود و هم انقلابی مصلح.
وی افزود: نمی شود برای خلاصی از چالش ها ظرفیت ها را فراموش کنیم و از ظرفیت ها فرار کنیم.
وزیر امورخارجه با بیان اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی از ظرفیت ها، امکانات و توانمندی ها به صورت مدبرانه و آگاهانه و واقع بینانه استفاده می کرد افزود: برای همین مذاکره با صدام را شروع کرد و اگر نگران بود هیچ گاه نمی توانست مسیر تاریخ منطقه را تغییر دهد.
ظریف گفت: اگر هاشمی گفتگو با امیر عبدالله را انتخاب نمی کرد نمی توانست تاریخ ساز شود.
وی با اشاره به شجاعت امام (ره) و آقای هاشمی در پذیرش قطعنامه 198 گفت: دیپلماسی در خودش یکی از ابزارهای قدرت را دارد.