پخش زنده
امروز: -
حدود 10 هزار قطعه پرنده مهاجر در تالاب بین المللی میانکاله ،تلف شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، رئیس گروه فریادی بلند کشید و گفت : همگی آماده پرواز شوید تا به سفری طولانی برویم ،به سرزمینی امن و زیبا که لبریز از عیش و طرب است ،مازندران - میانکاله .
ذوق وشوقی فراوان و غیرقابل وصف وجود همه پرندگان مهاجر را فرا گرفت، هرکدام با رویایی پیران شان را وداع گفتند و پرواز کردند ، رادارهایشان خاموش اما غافل از آنکه هزاران کیلومتر آن طرف تر ، فرودگاهی مسموم فرودشان را به انتظار نشسته است .
میانکاله ، دالانی در میان مرگ و زندگی ،با مرگ جمعی اخیر پرندگان مهاجر ، توی یکی از روزهای سرد زمستانی، اوایل بهمن ماه به ذخیره گاه مهم زیست کره جهان در شرق مازندران، به مساحت بیش از 68 هزار هکتار سفر کردم که سالانه میزبان یک و نیم میلیون قطعه پرنده آبزی و کنار آبزی از سراسر دنیا است، جائیکه شاهد صحنه تلخ جمع اوری لاشه هزاران قطعه پرنده بودم ، پیکر بی جان پرندگان ناکام با پاهای نازک دراز ، بال های شکسته و آغشته به گل و لجن ،مسافرانی که به عشق زندگی و با امید به سفری ایمن ، از سرزمین های دور دست دنیا به این پناه گاه بال گشودند وحالا تنها و بی پناه گوشه ای جان دادند.
مرگ روز افزون چنگرها ،قوها و گونه های کمیاب که نفس های تالاب را به شمارش انداخته است ، خود گواه بی توجهی مسئولان محیط زیست به عمق فاجعه دارد .
مسوولان چه می گویند؟
به گفته آهنگری ،فرمانده یگان حفاظت محیط زیست مازندران ،لاشه 10 هزار قطعه پرنده جمع اوری و با نظارت کارشناسان بهداشتی دفن شده است .
رئیس سازمان دامپزشکی کشور ، با رد فرضیه بیماری انفلوانزای فوق حاد پرندگان و نیوکاسل ،علت مرگ مشکوک پرندگان را مسمومیت با دو میکروب کلوستریدیوم و بوتولینیوم اعلام کرد که بیماری بوتولیسم یا همان مسمومیت طبیعی را ایجاد می کند. به گفته رفیعی پور ، این نوع بیماری تاکنون در 20 تالاب جهان سابقه داشته و موجب مرگ 100 هزار تا یک میلیون قطعه پرنده شده است .
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور هم با حضور در استودیو خبرشبکه استانی مازندران گفت : علت مرگ پرندگان در سه سطح ،عامل ویروسی ، آنفلوانزا، آلودگی محیط زیست به الاینده ها از جمله فلزات سنگین مانند سرب جیوه و آلودگی باکتریایی مانند وبای مرغان بررسی شد که در نهایت علت اصلی تاثیر سمی به نام بیو توکسین بود .
به گفته ماکنعلی ، با تغییرات آب و هوا ،کاهش سطح آب و افزایش دمای اب تالاب، این محیط برای رشد شماری از میکروارگانیسم های بی هوازی مناسب شده به طوریکه با تولید سم بوتولیسم هزاران قطعه پرنده عاشق زندگی را به کام مرگ فرو برده است .
راهکار چیست ؟
مدیر کل محیط زیست مازندران از تشکیل ستاد ملی احیای تالاب کشور از جمله احیای تالاب میانکاله و خلیج گرگان با حضور معاون اول رئیس جمهور خبر داد و گفت : تلاش جدی برای احیای 10 هزار هکتار زمین باتلاقی میانکاله اغاز شده چراکه این منطقه بیشترین لاشه ها را در خود جمع کرده است .
ابراهیمی افزود : تامین حقابه تالاب، برخورد با متولیان چاه های غیر مجاز ، نظارت بر آبگیری چاه های مجاز ، نظارت بر مصرف سم و کود کشاورزی ، کنترل کشت در منطقه ،تنفس جنگل و تثبیت منابع ملی و محدود کردن آب بندان از موارد ضروری برای احیای تالاب و در نتیجه الگوی مناسب برای جلوگیری از ورود سموم خطرناک به تالاب و پیشگیری از مرگ پرندگان است .
و حرف اخر
به نظر می رسد اجرای طرحهای حفاظتی ،تدوین بسته های حمایتی محیط زیست از یک سو و مقابله با علت اصلی خشک شدن تالاب میانکاله از سوی دیگر باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد تا بهشت پرندگان دنیا به جهنم بی بدیل تبدیل نشود .
نویسنده : گرجی زاده