به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما خبرگزاري فرانسه، در گزارشی به قلم کیوکو هاسه گاوا از توکیو نوشت آخرین بازماندگان بمباران اتمی شهرهای هیروشیما و ناگازاکی ژاپن همچنان تلاش میکنند نه تنها آن خاطره شوم را به عنوان درس عبرتی برای بشریت حفظ کنند بلکه آن را به نسلهای بعدی نیز منتقل کنند.
ژاپنیهایی که فاجعه بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی را تجربه کردند و در زبان ژاپنی به «هیباکوشا» شهرت دارند، به مدت چندین دهه در هر فرصتی با یادآوری آن خاطره شوم که توسط توسط آمریکاییها رقم خورد، بر ضرورت پاکسازی جهان از سلاحهای هستهای تاکید کرده اند.
طبق اعلام وزارت بهداشت ژاپن هنوز هم حدود ۱۳۶ هزار و ۷۰۰ نفر از این افراد در قید حیات هستند، اما میانگین سنی آنها کمی بیشتر از هشتاد و سه سال است. بسیاری از این افراد در روزهای ششم و نهم اوت سال ۱۹۴۵ که آمریکا حملات اتمی خود را به شهرهای هیروشیما و ناگازاکی انجام داد، نوزاد یا حتی در شکم مادرانشان بودند.
ترومی تاناکا که از بازماندگان بمباران اتمی ناگازاکی است و اکنون هشتاد و هشت سال دارد میگوید:" دیگر هیچ وقت چنین فاجعهای نباید تکرار شود. لازم است که همه مردم واقعیات را درباره آن حملات مرگبار بشوند. "
زمانی که بمبهای اتمی آمریکا به روی شهر ناگازاکی فروریخت، تاناکا فقط سیزده سال داشت. در این حمله هفتاد و چهار هزار نفر در دم یا در ماههای پس از آن کشته شدند. سه روز پیش از این تاریخ اولین حمله اتمی تاریخ توسط آمریکاییها به شهر هیروشیما صورت گرفت و یکصد و چهل هزار نفر را به کام مرگ فرستاده بود.
تاناکا بخش عمده زندگی خود را برای حفظ و بازگو کردن تجربه تلخ خود از حمله اتمی ناگازاکی به این امید صرف کرده است که ساخت و استفاده از سلاحهای هستهای در جهان ممنوع شود و دیگر چنین حملاتی تکرار نگردد.
«همه ما ناپدید خواهیم شد»
تاناکا میگوید: «همه بازماندگان حملات اتمی آمریکا به ژاپن دیر یا زود همگی خواهند مرد، اما لازم است که تجربیات آنها زنده بماند و درس عبرتی باشد برای نسلهای آینده.»
تاناکا در تشکیل گروه «پروژه حفظ خاطرات هیباکوشا» مشارکت داشته است. هدف از این پروژه ماندگار کردن خاطرات و نوشتههای بازماندگان بمبارانهای اتمی هیروشیما و ناگازاکی است تا به گفته تاناکا، نسلهای بعدی بتوانند از آنها در مبارزات خود بر ضد سلاحهای اتمی استفاده کنند.
در عین حال تاناکا اذعان دارد که غالب اوقات سخنرانیهای هیباکوشا شنوندگان زیادی ندارد. جیرو هاماسومی هفتاد و چهار ساله نیز از جوانترین بازماندگان بمبارانهای اتمی آمریکا است. زمانی که بمبهای اتمی آمریکا هیروشیما را با خاک یکسان کرد، جیرو هاموسی هنوز در شکم مادرش بود. در این بمباران پدرش در دم کشته شد. خودش میگوید:" حتی یک روز هم بدون فکر کردن به پدرم زندگی نکرده ام. "
وقتی بمبهای اتمی آمریکا روی هیروشیما فروریختند، پدرش در چند صدمتری کانون بمباران مشغول کار بود. مادرش به همراه بچه هایش تلاش کرد تا خود را به محل کار او برساند، اما «حرارت و بوی گوشت سوخته» اجازه چنین کاری را به آنها نداد. در نهایت آنها چیزی که شبیه جسد او بود پیدا کردند، اما جز سگگ کمربند، یک کلید و کیف پول سوخته اش تنها چیزی بود که توانستند از او پیدا کنند.