از روز مباهله تا جدایی پاکستان از هند
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز، جمعه بیست و چهارم مرداد سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و چهارم ذی الحجه سال ۱۴۴۱ هجری قمری و مطابق با چهاردهم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و چهارم مرداد) به شرح زیر است.
روز مباهله
( ۱۴۳۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم ذیحجه سال نهم هجری قمری )
بنا بر روایات مشهور تاریخی، رسول گرامی اسلام حضرت محمد (ص)، به همراه دختر گرامیش حضرت فاطمه (س) و داماد بزرگوارش حضرت امیر المومنین علی (ع) و دو نوه گرانقدرش امام حسن (ع) و امام حسین (ع) از شهر مدینه خارج شدند تا با بزرگان مسیحیان نجران به مباهله بپردازند.
خداوند در سوره آل عمران، آیات ۶۰ و ۶۱ در این زمینه خطاب به پیامبر میفرماید: «حق با پروردگار توست و در آن تردید نکن / پس هر کس بعد از آنکه علم و آگاهی (درمورد عیسی) به تو رسید، با تو مجادله و مخالفت کند، به آنها بگو بیایید تا دعوت کنیم از فرزندانمان و فرزندان شما و زنان ما و زنان شما و خود ما و شما، تا مباهله کنیم و از خدا بخواهیم دروغگویان را لعنت کند.»
هنگامی که سران هیات نمایندگی مسیحیان نجران، با تعجب، پیامبر اسلام (ص) را به همراه تنها چهار نفر از اهل بیتش، مشاهده کردند، دریافتند که پیامبر (ص) به استجابت دعای خود و همراهانش اعتقاد راسخ دارد. دراین حال اسقف نجران به دیگران گفت: «من چهرههایی را میبینم که اگر دست به دعا بلند کنند و از خدا بخواهند که بزرگترین کوهها را از جای برکند، فوراً اجابت میشود، بنابراین صحیح نیست ما با این افراد بافضیلت وارد مباهله شویم، زیرا ممکن است همه ما از بین برویم.» از این رو اسقف نجران از رسول اکرم (ص) تقاضای مصالحه و بخشش کرد. این جریان حقانیت اسلام و منزلت اهل بیت رسول خدا (ص) را به روشنی آشکار ساخت.
پایان جنگ ۳۳ روزه میان حزب الله و رژیم اشغالگر( ۱۴ سال پیش در چنین روزی ۱۴ اوت ۲۰۰۶ )
جنگ ۳۳ روزه میان رژیم صهیونیستی و حزبالله لبنان پایان یافت. این جنگ به «جنگ تموز» یا جنگ ژوئن نیز معروف است. رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۴م برخلاف توافق با حزبالله، سه اسیر لبنانی را آزاد نکرد. حزبالله برای آزادی آنها، در جولای ۲۰۰۶م، در عملیات «الوعد الصادق» دو نظامی صهیونیستی را به اسارت گرفت.
رژیم صهیونیستی در مقابل این عملیات، به لبنان اعلام جنگ کرد. محققان معتقدند رژیم صهیونیستی قصد حمله به لبنان را داشت و عملیات حزبالله این حمله را جلو انداخت. رژیم صهیونیستی به صورت رسمی خلع سلاح حزبالله و آزادی دو اسیر خود را خواستار شد. خواستههایی که در پایان جنگ بدانها دست نیافت.
این جنگ خساراتی برای دوطرف داشت با این حال میزان خسارات و تلفات مادی و انسانی دو طرف قابل مقایسه نبود. رژیم صهیونیستی به جهت برتری تسلیحاتی، ضربات و خسارات مادی و تلفات انسانی قابل توجهی به کشور و مردم لبنان وارد ساخت به نحوی که ۱۵ هزار خانه بصورت کامل نابود شد و هزاران مرکز حساس از جمله نیروگاه برق، بنادر، پلها و... از بین رفت.
این جنگ ۳۳ روز طول کشید و در صبح روز ۳۴ جنگ برابر با ۱۴ آگوست ۲۰۰۶م براساس قطعنامه۱۷۰۱ شورای امنیت، آتشبس برقرار شد.
پذیرش مفاد قرارداد الجزایر توسط صدام
( ۳۰ سال پیش در چنین روزی، ۲۴ مرداد ۱۳۶۹ هجری شمسی)
صدام ، رئیس رژیم سابق عراق با ارسال نامهای برای مقامات جمهوری اسلامی ایران، مفاد قرارداد مرزی ۱۹۷۵ الجزایر را به طور کامل پذیرفت.
صدام در روز ۲۷ شهریور سال ۱۳۵۹ هجری شمسی، به تحریک قدرتهای استکباری، درمقابل دوربینهای تلویزیونی، این قرارداد مرزی را پاره کرد و چند روز بعد، تجاوز ارتش عراق، به خاک ایران آغاز شد. صدام و حامیان او میپنداشتند که با این تجاوز، در مدت کوتاهی نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران از پای درخواهد آمد. اما مقاومت دلیرانه مردم و رزمندگان مسلمان ایران، نقشههای آنها را خنثی کرد و ارتش متجاوز عراق، پس از شکستهای متوالی، به پشت مرزهای بین المللی رانده شد. دو سال پس از پایان جنگ تحمیلی، درچنین روزی، درحالیکه صدام کویت را اشغال کرده بود، موافقت خود را با مفاد قرارداد سال ۱۹۷۵ الجزایر اعلام کرد و بدین ترتیب پیروزی بزرگ دیگری برای ایران اسلامی رقم زده شد.
جدایی پاکستان از هند
( ۷۳ سال پیش، در روز چهاردهم اوت سال ۱۹۴۷ میلادی )
کشور پاکستان از هند جدا شد و استقلال خود را اعلام کرد. دین اسلام در قرن هشتم میلادی وارد شبه قاره هند شد و بخشی از این سرزمین که امروز پاکستان نام دارد تا زمان اشغال آن توسط انگلیس در اواخر قرن هجدهم میلادی، در اختیار مسلمانان بود. با آغاز قیام مردم هند علیه استعمار انگلیس، حزب «مسلم لیگ» به رهبری محمد علی جناح در سال ۱۹۰۶ تاسیس شد که هدف آن ایجاد یک دولت اسلامی بود.
این حزب به تدریج نظر مسلمانان هند را به آرمان خود جلب کرد و سرانجام کشور پاکستان تشکیل شد. این کشور ابتدا متشکل از دو سرزمین کاملاً جدا از هم، در شرق و غرب هند بود. اما نارضایتی بنگالیهای پاکستان شرقی از حکومت مرکزی، منجر به تجزیه این قسمت از پاکستان و تشکیل کشور بنگلادش درسال ۱۹۷۱ شد. حکومت پاکستان تا سال ۱۹۷۰ فرمانداری کل بود و از آن پس به جمهوری اسلامی پاکستان تغییر نام یافت. پاکستان با بیش از ۸۰۳ هزار کیلومترمربع مساحت، در جنوب آسیا و در همسایگی ایران، هند، افغانستان و چین قرار دارد.
تسلیم شدن ژاپن بعد از بمباران هیروشیما و ناگازاکی
( ۷۵ سال پیش درچنین روزی، چهاردهم اوت سال ۱۹۴۵ میلادی)
کشور ژاپن درجریان جنگ جهانی دوم تسلیم متفقین شد. به این ترتیب جنگی که از سال ۱۹۳۹ میلادی با حمله نیروهای مسلح آلمان نازی به لهستان آغاز شده بود، در ژاپن خاتمه یافت. ژاپن و آمریکا از ماه دسامبر سال ۱۹۴۱ میلادی وارد نبردی سهمگین با یکدیگر شدند. اما سرانجام این جنگ با بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی توسط آمریکا که نزدیک به ۲۰۰ هزار کشته بر جای گذاشت، پایان یافت. با تسلیم ژاپن، در واقع جنگ جهانی دوم نیز به پایان رسید.
درگذشت برتولت برشت
( ۶۴ سال پیش درچنین روزی، چهاردهم اوت سال ۱۹۵۶ میلادی)
«برتولت برشت» (Bertolt Brecht)، شاعر و نویسنده آلمانی درگذشت. او در سال ۱۸۹۸ میلادی در ایالت اوگسبورگ آلمان به دنیا آمد و تحصیلاتش را در رشته علوم طبیعی به پایان رساند. در زمان به قدرت رسیدن نازیها در آلمان او با طبع منتقدانه خود به مبارزه فکری با ایدئولوژی نازیسم پرداخت، اما از سوی گشتاپو مورد تعقیب قرار گرفت و به آمریکا گریخت.
برشت، در پایان جنگ به کشورش مراجعت کرد و تا پایان عمر در آلمان زندگی کرد. برشت خالق آثاری، چون «زندگی گالیله»، «طبل در شب» و «محکومیت لوکولوس» است. همچنین نمایشنامههای متعددی از او به جای مانده که در اکثر آنها، دوران حکومت نازیها و مظالم آنها را به تصویر کشیده است.