با موضوع بلاروس
دیپلمات آمریکایی به روسیه و لیتوانی میرود
در حالی که آمریکا به دنبال یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای بحران انتخابات بلاروس است که از مداخله روسیه جلوگیری کند، دو منبع مطلع گفتند دیپلمات شماره دوی آمریکا برای مذاکرات درباره بلاروس، به روسیه و لیتوانی میرود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری رویترز، مأموریت برنامه ریزی شده استیون بیگان معاون وزیر امور خارجه آمریکا، نقش بیشتر واشنگتن را در تلاش برای حل و فصل نزاعی نشان میدهد که زمانی آغاز شد که الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس، معترضان آرام را که ادعای وی مبنی بر برنده شدن در انتخابات ۹ اوت را رد میکردند به شکلی وحشیانه سرکوب کرد.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی در مورد سفر برنامه ریزی شده بیگان گفت: "هیچ مسافرتی که اکنون اعلام شود وجود ندارد. "
یکی از این منبعها که از مقامات ارشد سابق آمریکاست و خواست معرفی نشود گفت: پیش بینی میشود بیگان در روزهای آینده برای دیدار از مسکو و ویلنیوس پایتخت لیتوانی عزیمت کند که اسویاتلانا تسیخانوکایا Sviatlana Tsikhanouskaya نامزد حزب مخالف بلاروس در پی سرکوبگری لوکاشنکو به آنجا پناه برده است.
آمریکا و اتحادیه اروپا، انتخابات بلاروس را به علت وجود بی نظمیها محکوم کرده اند. مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه از لوکاشنکو خواست تا کمک بین المللی را در خصوص شروع گفتگو با مخالفان قبول کند. پمپئو به طور ضمنی هشدار داده شده است که روسیه، همسایه بزرگ بلاروس، مداخله نکند.
لوکاشنکو از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه خواسته است برای نجات حکومت ۲۶ ساله اش کمک کند. بلاروس به واسطه یک پیمان دفاعی متقابل و داشتن روابط عمیق اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به روسیه بسیار نزدیک است.
پوتین پیشنهاد کرده است در صورت لزوم، کمک کند.
مسکو چهارشنبه اعلام کرد اکنون نیازی به کمک نیست، اما در مورد دخالت خارجی در بلاروس هشدار داده است. روسیه اعلام کرده است این بحران باید در داخل حل و فصل شود.
منبع دوم گفت: از پیام برنامه ریزی شده بیگان اطلاعی ندارد، اما فکر میکرد که او قصد دارد از خشونتهای بیشتر در بلاروس یا مداخله روسیه جلوگیری کند.
این منبع که خواست معرفی نشود همچنین افزود:"من حدس میزنم دولت آمریکا در تلاش است تا مسکو را از دخالت کردن یا استفاده از نفوذ خود برای تشویق لوکاشنکو به در پیش گرفتن خشونت بیشتر منصرف کند. "
لیتوانی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به دنبال دریافت حمایت از واشنگتن و منتقد صریح سرکوبگریهای لوکاشنکو ضد
تظاهرات دهها هزار نفر از مردم بلاروس بوده است.
کارشناسان میگویند: واشنگتن درصدد ایفای نقش بیشتری برای دستیابی به راه حلی مبنی بر مذاکره است. این هرج و مرج موجب ایجاد اختلال در تلاش آمریکا برای بهره برداری از تنشها بین پوتین و لوکاشنکو شد آنهم در حالی که پمپئو ماه فوریه برای گفتگو درباره عادی سازی روابط دیپلماتیک به مینسک سفر میکند.
کارشناسان خاطر نشان کردند: معترضان خواستار برقراری روابط نزدیکتر با غرب نیستند بلکه خواستار رای گیری مجدد و قائل شدن احترام برای حقوق بشر هستند که واشنگتن علاقه زیادی به ترویج آن دارد.
علاوه بر این، این بحران مسئلهای را در اختیار واشنگتن قرار میدهد که میتواند از آن برای متحد شدن با متحدان اروپایی در میان تنشهای جدی بر سر توافق هستهای ایران و اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که از ائتلاف دو سوی اقیانوس اطلس انتقاد کرده بود استفاده کند.
جاناتان کاتس از مقامات سابق آمریکا و کارشناس مسائل اروپای شرقی در اندیشکده "صندوق مارشال آلمان" گفت:" از نظر آمریکا، موضوعات کاملی هم از نظر حقوق بشر و هم دموکراسی و نیز یک عنصر امنیتی وجود دارد. بلاروس با متحدان حوزه دریای بالتیک و لهستان هم مرز است. "
وی گفت: همزمان، واشنگتن میخواهد از دادن بهانهای به پوتین برای مداخله نظامی در بلاروس کاری که پوتین سال ۲۰۱۴ در اوکراین انجام داد خودداری کند. در آن زمان، نیروهای روسی شبه جزیره کریمه را تصرف و از جدایی طلبان در شرق اوکراین پس از سقوط دولت طرفدار مسکو حمایت کردند.
کاتس گفت:" درباره این احتمال که مسکو از لحاظ نظامی اقدامی کند نگرانی وجود ندارد. "