از درگذشت اخوان ثالث تا آغاز جنگهای صلیبی
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت
امروز سه شنبه، چهارم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با پنجم محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و پنجم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهارم شهريور ) به شرح زیر است:
ممانعت از پیوستن مردم به کاروان امام حسین (ع)
( ۱۳۸۱ سال پیش در چنین روزی برابر با پنجم محرم سال ۶۱ هجری قمری )
عبیدالله بن زیاد پس از اینکه سپاه هزار نفری دیگری به سمت کربلا برای جنگ با امام حسین (ع) فرستاد، به شخصی به نام زحربن قیس جعفی با پانصد سوار ماموریت داد که بر جسر (پل) صداه کوفه ایستاده و از حرکت کسانی که به عزم یاری امام حسین (ع) از کوفه خارج میشوند جلوگیری کند. فردی به نام عامربن ابی سلامه که برای پیوستن به امام (ع) عازم بود به زحربن قیس و سپاهش حملهور شد و از میان سپاهیان گذشت و کسی جرأت نکرد تا او را دنبال کند. عامر خود را به کربلا رساند و به امام حسین (ع) ملحق شد تا به درجه رفیع شهادت نائل آمد. او از اصحاب امیرالمومنین علی بن ابیطالب (ع) بود که چندین جنگ در رکاب آن حضرت شمشیر زده است.
درگذشت مهدی اخوان ثالث
( ۳۰ سال پیش در چنین روزی چهارم شهریور سال ۱۳۶۹ هجری شمسی )
"مهدی اخوان ثالث" شاعر ایرانی درگذشت. او از ۱۶ سالگی به شاعری پرداخت و بر اثر تشویق استادش، شوق بیشتری به شعر پیدا کرد. نخستین شعر او درباره توحید و یکتایی خدا بود که همان نیز باعث راهیابی او به انجمن ادبی مشهد گردید. از ۱۳۲۷ ساکن تهران شد و به دبیری در مدارس پرداخت. او در سرودن شعر به سبک کلاسیک، در قصیده سرایی و غزل سرایی و سبک نو، طبع آزمایی کرده است.
مهدی اخوان ثالث در اواخر عمر خود به عنوان استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه های تهران تدریس می کرد. ارغنون، آخر شاهنامه، برگزیده شعرها و حریم سایههای سبز از جمله آثار اوست. مهدی اخوان ثالث از پیشکسوتان شعر امروز فارسی و به ویژه شعر حماسی و اجتماعی است. شعر اخوان ریشه در ادبیات گذشته ایران دارد که هم از نظر زبان و هم از نظر مضمون، قوی و پربار است.
او در شعرش کلمات زبان محاوره را به راحتی در کنار کلمات ادبی فاخر می نشاند و از این حیث، زبانِ غنی و خاص خود را داراست که در میان شاعران معاصر، کاملاً مشخص است. مهدی اخوان ثالث سرانجام در ۶۲ سالگی در تهران درگذشت و پیکرش در جوار آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی در طوس به خاک سپرده شد.
صدور قطعنامه علیه صدام حسین برای استفاده از سلاحهای شیمیایی
( ۳۲ سال پیش در چنین روزی چهارم شهریور سال ۱۳۶۷ هجری شمسی )
شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ۶۲۰ را علیه کاربرد سلاح شیمیایی توسط عراق صادر کرد. با بمباران شیمیایی مناطق مسکونی و غیرنظامی ایران توسط رژیم عراق و شکایت ایران، هیئت کارشناسی سازمان ملل به منطقه اعزام شد و کاربرد این سلاحها توسط کارشناسان سازمان ملل مورد تأیید قرار گرفت.
از این رو، شورای امنیت، بر اساس گزارشهای هیئتهای کارشناسی اعزامی، در تاریخ چهارم شهریور ۱۳۶۷ ش (۲۶ اوت ۱۹۸۸ م)، قطعنامه ۶۲۰ را صادر نمود. قطعنامه ۶۲۰ جدای از نقایص اساسی، مهمترین سندی است که شورای امنیت در طی هشت سال استفاده مکرر عراق از سلاحهای شیمیایی علیه افراد غیرنظامی و نظامی ایران صادر کرده است. در این قطعنامه، شورا برای اولین بار، کاربرد سلاحهای شیمیایی را به طور تلویحی، نتیجه عدم پیشرفت مذاکرات درباره خلع سلاح شیمیایی دانست و مذاکرات جاری در کنفرانس خلع سلاح در مورد ممنوعیت کامل و مؤثر توسعه، تولید و انبارکردن سلاح شیمیایی و نیز نابودی آنها را مدّ نظر قرار داد.
همچنین در این قطعنامه تأکید شده است که وصول خبر در زمینه کاربرد سلاح شیمیایی منجر به تحقیقات کارشناسی خواهد شد و اقدام مؤثر صورت خواهد گرفت. در طول هشت سال جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه ایران بیش از صد هزار نظامی و غیر نظامی ایرانی در اثر استنشاق گازهای شیمیایی شهید و مجروح شدند. ایران بزرگترین قربانی سلاحهایی شیمیایی پس از جنگ جهانی دوم بوده است.
آغاز جنگهای صلیبی میان مسلمانان و مسیحیان
(۹۲۵ سال پیش درچنین روزی، بیست و پنجم اوت سال ۱۰۹۵ میلادی )
سلسله جنگهای صلیبی میان مسیحیان و مسلمانان آغاز شد. صلیبیون، به ظاهر با هدف تسخیر بیت المقدس، اما در واقع به منظور تسلط بر سرزمینهای پهناور اسلامی و استثمار مسلمین به سوی شرق حرکت کردند. پیروان کلیسا در این جنگها از علامت صلیب سرخ بر روی شانه و لباس خود استفاده میکردند. از این رو این جنگها به جنگهای صلیبی مشهور است.
صلیبیون پس از نبردهای متعدد با مسلمانان، سرانجام به بیت المقدس رسیدند و این شهر را درسال ۱۰۹۹ میلادی تصرف کردند و به کشتار مردم و غارت شهر پرداختند اما در اواخر قرن دوازدهم میلادی، صلیبیون در جنگهایی دیگر با قوای مسلمانان به فرماندهی صلاح الدین ایوبی، شکست خوردند و بیت المقدس در سال ۱۱۸۷ بازپس گرفته شد. جنگهای صلیبی تا سال ۱۲۷۰ میلادی ادامه یافت و سپاهیان صلیبی در بیشتر حملات خود شکست خوردند و سرانجام نتوانستند بیت المقدس را در اشغال خود نگه دارند. با این حال، جنگهای صلیبی، به خاطر آشنا شدن غربیها با تمدن اسلامی، تاثیرات فرهنگی، اجتماعی و علمی مهمی بر اروپای قرون وسطی داشت.
درگذشت نیچه
( ۱۲۰ سال پیش، در روز بیست و پنجم اوت سال ۱۹۰۰ میلادی )
«فردریش ویلهلم نیچه» (Friedrich Wilhelm Nietzsche)، فیلسوف آلمانی درگذشت. وی در سال ۱۸۴۴ در خانوادهای متولد شد که پدر کشیش و اجداد مادرش نیز کشیش بودند. نیچه تا اوایل جوانی فردی مذهبی بود، اما مسیحیت را رها کرد و در رشته زبان شناسی موفق به دریافت دکترا شد و در دانشگاه لایپزیک شروع به تدریس کرد.
دیدگاههای وی در طول زندگی اش تغییرات زیادی کرد و در ده سال آخر، وی عملاً عقل خود را از دست داد. این متفکر آلمانی ابتدا پیرو «آرتور شوپنهاور» فیلسوف هموطنش بود، اما بعدها از افکار وی به شدت انتقاد کرد. نیچه با تاریخ و فرهنگ ایران باستان نیز آشنایی زیادی داشت. از آثار وی میتوان به «تولد تراژدی»، «چنین گفت زرتشت» و «فراسوی نیک و بد» اشاره کرد.
سالگرد استقلال بلاروس
( ۲۹ سال پیش، در روز بیست و پنجم اوت سال ۱۹۹۱ میلادی )
روسیه سفید در شرق اروپا از اتحاد جماهیر شوروی جدا و مستقل شد. روسیه سفید از قرن چهاردهم میلادی تحت کنترل لیتوانی و از سال ۱۵۶۹ میلادی در تسلط لهستان بود. با تجزیه لهستان در اواخر قرن هجدهم، روسیه سفید به اشغال روسیه درآمد. پس از جنگ جهانی اول، روسیه سفید بین لهستان و شوروی تقسیم شد، اما پس از پیروزی شوروی در جنگ جهانی دوم، این کشور تمامی خاک روسیه سفید را اشغال کرد.
در پی اصلاحات سیاسی در شوروی، همچون سایر جمهوریهای شوروی، جنبش استقلال طلبانه مردم روسیه سفید، تشدید و منجر به استقلال روسیه سفید شد. روسیه سفید با بیش از ۲۰۷ هزار کیلومترمربع مساحت، در همسایگی کشورهای روسیه، اوکراین، لهستان، لیتوانی و لاتویا قرار دارد.