• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۰۵۱۴۷
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۱
بین الملل » آفریقا
در یادداشتی بررسی شد

سودان در مسیر خیانت به آرمان فلسطین

    به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مجتبي شاهسوني کارشناس مسائل بين الملل درباره خيانت سودان به آرمان فلسطين نوشت: سودان از مهمترین کشور‌های اسلامی است که همواره حامی مقاومت بوده و در راستای حمایت از جبهه مقاومت فلسطین، هزینه‌های زیادی را پرداخت کرده است اما پس از اعلام علنی عادی سازی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی به نظر می‌رسد امریکا و غرب نقشه دیگری برای این کشور مسلمان کشیده اند به طوری که پس از امارات، سودان به عنوان یکی از اصلی‌ترین نامزد‌های عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مطرح شد.
موضع گیری‌های متناقض مقامات سودانی
  حیدر بدوی سخنگوی وزارت امور خارجه سودان که سه شنبه هفته گذشته (۲۸ مرداد) با به رسمیت شناختن ضمنی روابط رژیم صهیونیستی و امارات موجب تعجب همه شده بود یک روز بعد توسط وزیر امور خارجه برکنار شد. وی سخنان خود را تکذیب کرد، اما همزمان بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی از اظهارات بدوی استقبال کرد. از سوی دیگر آمریکا نیز با هدف تشکیل محوری با حضور اسرائیل و چند کشور عربی علیه ایران دست به کار شد.
  از سوی دیگر، اما عبدالله حمدوک، نخست وزیر سودان روز سه شنبه گذشته اعلام کرد پیش از پایان دوره دولت انتقالی که برای سال ۲۰۲۲ پیش بینی شده است، عادی سازی روابط میان سودان و اسرائیل صورت نخواهد گرفت.
سودان دومین نامزد عادی سازی با رژیم صهیونیستی
سفر پمپئو به سودان
  مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در چارجوب سفر دوره‌ای خود به کشور‌های عربی با هدف متقاعد کردن آن‌ها برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به دنبال امارات عربی متحده، دیروز سه شنبه وارد سودان شد. پس از سفر کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در دوره ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش در سال ۲۰۰۵ به سودان، این نخستین بار است که یک وزیر امور خارجه آمریکا در ۱۵ سال گذشته به این کشور سفر می‌کند. این سفر همچنین «سفری نمادین» محسوب می‌شود، زیرا پمپئو فلسطین اشغالی را با نخستین پرواز رسمی مستقیم بین تل آویو و خرطوم، به مقصد سودان ترک کرد.
  سودان و رژیم صهیونیستی روابط دیپلماتیک ندارند. به دلیل همین موضع گیری‌های سودان است که آمریکا از سال‌های ۱۹۹۰ تحریم‌هایی بر ضد این کشور وضع کرد. روابط میان واشنگتن و خرطوم رو به وخامت گذاشت و در سال ۱۹۹۷ روابط دیپلماتیک آن‌ها به سطح کاردار کاهش پیدا کرد تا اینکه ماه ژانویه دو طرف سفرای خود را به کشور‌های متقابل فرستادند؛ بنابراین سقوط عمر البشیر در واقع شرایط را تغییر داد.
  دولت جدید انتقالی سودان که سپتامبر ۲۰۱۹ روی کار آمد اعلام کرد تصمیم دارد به آمریکا نزدیک شود و تلاش می‌کند تا نام سودان را از فهرست کشور‌های حامی تروریسم خارج کند.
  شواهد و قراین حاکی از آن است که رژیم اشغالگر پس از توافق برای عادی سازی روابط با امارات این بار در پی توافق مشابه با سودان است، این توافق با میانجیگری مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا انجام می‌شود که هم اکنون سرگرم دیدار از منطقه است.
  روزنامه معاریو نیز به نقل از منابع سیاسی در تل آویو نوشت، وزیر امور خارجه آمریکا در سودان با عبدالله حمدوک، نخست وزیر و عبدالفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت انتقالی این کشور دیدار و با آنان درباره تداوم حمایت آمریکا از دوران انتقالی قدرت در سودان و اعلام حمایت واشنگتن از توسعه روابط سودان و اسرائیل تبادل نظر کردند.
اعتراضات داخلی
   به نظر می‌رسد توجیه‌های مقامات سودانی و وعده‌های بهبود شرایط اقتصادی در سایه عادی سازی روابط میان سودان ورژیم صهیونیستی نیز نتوانسته است از خشم مردم و اعتراضات به این اقدام بکاهد. در همین راستا حزب بعث و کنگره خلق سودان با صدور بیانیه مشترک بر مخالفت با هر نوع تلاشی برای نزدیک شدن یا عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تاکید کردند. احزاب سودانی در بیانیه خود، اسرائیل را رژیم غاصب صهیونیستی توصیف کردند
  در این بیانیه آمده است: اسرائیل نیروی اشغالگر در سرزمین فلسطین است و عادی سازی روابط با آن امکان پذیر نیست و هیچ کسی حق ندارد، چنین کاری انجام دهد. علاوه بر این ائتلاف احزاب و جامعه مدنی که رهبری اعتراضات منجر به سرنگونی عمر البشیر رئیس جمهور سابق سودان را در سال ۲۰۱۹ برعهده داشت سه شنبه اعلام کرد دولت هیچ گونه حکمی برای عادی سازی روابط میان سودان و اسرائیل ندارد.
سودان دومین نامزد عادی سازی با رژیم صهیونیستی
سکوت و عقب نشینی
  احتمالا اعتراض‌های مردمی در کشور‌های عربی و اسلامی باعث شده است کشور‌هایی مانند عربستان و سودان که قصد داشتند بعد از امارات با تل آویو وارد فرآیند عادی سازی شوند دست نگه دارند هرچند سکوت این کشور برای عده‌ای تقریبا به معنای موافقت اصولی با اقدام امارات در انجام کامل و فراگیر عادی سازی است.
  با وجود افزایش خوشبینی و مباهات در محافل اسرائیل درباره دستاورد عادی سازی، ناظران معتقدند انکار سودان و تاکید بر نبود ارتباط با تل آویو و در عین حال اصرار تل آویو به وجود این روابط به صورت محرمانه و با هدف عادی سازی، دلیلی بر عقب نشینی یا به سختی افتادن کشور‌هایی مانند سودان در اعلام علنی این معصیت است به ویژه بعد از آن که امارات هدف انتقاد‌های مردمی و اجماع بی سابقه در تریبون‌های مختلف قرار گرفت که توافقنامه اش را خیانت توصیف کردند احتمالا این شرایط باعث تجدید نظر در محاسبات کشور‌هایی شود که نامشان در فهرست عادی سازی در رد‌های بعدی قرار دارد تا دست کم آهسته پیش بروند و مردم خود را تحریک نکنند و راه کویت و پاکستان و تونس را در پیش بگیرند، کشور‌هایی که در نهان و آشکار عادی سازی با اسرائیل را نپذیرفتند.
  نارضایتی‌ها مدنی، فشار‌های اقتصادی و پس از موضوع عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی می‌تواند اعتراضات مردمی در سودان را به اعتراضاتی بی سابقه و چه بسا سقوط دولت بکشاند، موضوعی که البته با عقب نشینی مقامات از موضع خود و اخراج سخنگو به نظر می‌رسد به صورت موقت تا حدودی فروکش کرده باشد.
انتخابات امریکا
  تحولات بین المللی و داخلی در سودان و مهمتر از همه انتخابات ریاست جمهوری امریکا از جمله عوامل موثر در فرآیند عادی سازی روابط میان سودان و رژیم صهیونیستی است. با خالی بودن دست دولت ترامپ در داشتن پیروزی و دستاوردی بزرگ، به نظر می‌رسد عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بهترین دستاوردی است که قابل فروش به رای دهندگان آمریکایی است؛ بنابراین انتخابات آمریکا و تلاش ترامپ برای پیروزی در انتخابات پیش رو عامل مهمی در پرونده عادی سازی امارات و اظهارات وزیر خارجه سودان در قبال عادی سازی با رژیم صهیونیستی است. موضوعی که هرچند ممکن است دولت‌های عربی را اغوا کند، اما توجه به مخالفت‌های مردمی به نظر می‌رسد راه به جایی نخواهد برد و این بار طراحی شوم منطقه‌ای امریکا برای منطقه شکست خواهد خورد.

سودان دومین نامزد عادی سازی با رژیم صهیونیستی
 
نويسنده: مجتبي شاهسوني 
کارشناس مسائل بين الملل
 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
زنده باشی جناب دکتر شاهسون عزیز
سلامت باشید دکتر نجفی عزیز
نظر شما
آخرین اخبار
وحدت ملی؛ ستون استواری در برابر تهدیدها و رمز پیشرفت کشور
رایزنی وزارت صمت با بانک مرکزی برای تحریک تقاضا
ادعای نابودی برنامه هسته‌ای ما توهم است
ظرفیت‌های فنی مرکز اندازه‌شناسی بررسی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، اول مرداد ۱۴۰۴
برگزاری مراسم اربعین شهدای اقتدار آذربایجان شرقی
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
پیروز پر گل سپاهانی‌ها مقابل تیم قطری در ترکیه
استفاده از عوامل بیولوژیک در بیش از ۵۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان‌غربی 
بررسی چالش‌های تأمین اجتماعی مازندران در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما
تخصیص زمین به ۳۳۰ خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی 
برخورد عبرت آموز دستگاه قضایی با استخراج غیرمجاز رمزارز 
تلاش ونزوئلا برای آزادی ۲۹ کودک ربوده شده در آمریکا
همراهی مردم روشنایی پایدار را تضمین می‌کند 
تداوم وزش بادهای شدید در سمنان
کمبود پایگاه اورژانس در طالقان
صعود پسران کمتر از ۱۶ سال ایران به رقابت‌های جام آسیا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
مخالفت شدید آمریکا با قانون جدید حشد الشعبی
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)