گزارش مکتوب:
شعلههای سرکش و باغهای بی پشتوانه
هرمزگان چهارمین استان کشور از نظر سطح زیرکشت محصول خرماست. اکنون اما، حوادث غیرمترقبه در کنار برخی کم توجهی های مسئولان، بلای جای باغ های بی دفاع و آتشی بر دسترنج کشاورزان شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس، همین چند روز پیش بود که صاحبان یکی از مرغوبترین محصولات جهان با تلی از خاکستر محصولات خود روبرو شدند.
باغدارانی که تلاش هایشان به همراه نیروهای آتش نشانی در مواجهه با آتش سرکش راه به جایی نبرد و دسترنج چند ده ساله شان را دود کرد.
آتشی که در نصف روز تمام نخلهای ۲۰ ساله باغداران را در روستای برغنی حاجی آباد کُشت.
معاون عمرانی فرماندار حاجی آباد میگوید: چیزی نزدیک به ۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی و نخلستان حاجی آباد در آتش سوخت که با توجه به اینکه بیشتر نخیلات از نوع پیارم، خاصویی و مضافتی است، ۳۵ میلیارد تومان خسارت به باغ داران وارد شده است.
آتش سوزی در نخلستان های حاجی آباد
خسارت های وارد شده به نخلستان های حاجی آباد
آتش سوزیها فقط محدود به حاجی آباد نشده و از ابتدای امسال تاکنون امان زمینهای کشاورزی و باغها را بریده است.
به گفته رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان،
از اردیبهشت امسال تاکنون، ۱۹ فقره آتش سوزی در باغهای استان رخ داده که ۲۴۸ میلیارد ریال خسارت به بار آورده است.
آقای رمضانپور میگوید: آتش سوزیها بیشتر در شهرستانهای رودان، میناب، بستک و پارسیان رخ داده و خسارتشان چشمگیر بوده است.
اما آتش سوزی بزرگ دیگری نیز ۲۲ اردیبهشت امسال رخ داده و در آن ۲۵۵ هکتار از نخلستان و مراتع بخش رودخانه رودان در آتش سوخت.
حجم این آتش به اندازهای بود که از استان کرمان تیمهای امدادی به منطقه اعزام شدند، اما مثل همیشه فقط دود و خسارت برجای گذاشت و باغ دار را به خاک سیاه نشاند.
به گفته مصطفی غلامپور فرماندار رودان این حادثه ۱۲۰ میلیارد ریال نیز خسارت داشت.
آتش سوزی مراتع و باغهای بخش رودخانه میناب (۱۸ خرداد۱۳۹۹)
همین هفته پیش نیز چهار هکتار از باغها و نخیلات فین در آتش سوخت و ۳۰۰ میلیون تومان خسارت وارد کرد.
آنطور که مسئولان جهاد کشاورزی هرمزگان میگویند: برای جلوگیری از بروز آتش سوزی جدید، نقاط پرخطر شناسایی شده و دیگر راهنماییها در قالب بروشور در اختیار کشاورزان و باغ داران قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید: گزارش آتش سوزی۶۰ هکتار از باغ روستاهای رودانامید ذاکری مدیرکل منابع طبیعی هرمزگان میگوید: سبزینگیهای زیاد بر اثر بارشهای پارسال، علت اصلی آتش سوزیها در مراتع و دیگر عرصههای طبیعی و انسانی بوده است.
خاموش کردن آتشها نیز زمان زیادی میبرد.
به گفته کریمی، معاون عمرانی فرماندار حاجی آباد، به علت نبود جاده دسترسی مناسب، خاموش کردن آتش سوزی نخیلات حاجی آباد بیش از ۷ ساعت زمان برد و این خود یکی از دلایل افزایش خسارت به نخیلات بوده است.
در رودخانه رودان و بسیاری روستاهای دیگر نیز وسایل مهار آتش به اندازه کافی وجود ندارد.
اما در شرایط فعلی بیمه بهترین راه برای جبران خسارت به باغ داران است.
بی بهره از بیمه
هرمزگان با اینکه در تولید بسیاری از محصولات باغی مانند نارنگی، مرکبات و خرما و محصولات خارج از فصل جزو سه استان برتر است، اما این درختان پرثمر حمایت بیمهای نمیشود.
اکنون مهمترین دغدغه کشاورزان آسیب دیده، بیمه و جبران خسارت هاست.
رئیس اداره مدیریت بحران سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان میگوید: متاسفانه هنوز بیمهای برای آتش سوزی نخیلات و باغها در نظر گرفته نشده است.
آقای رمضانپور در خصوص اقدامات صورت گرفته در این زمینه میگوید: با توجه به اینکه بسیاری از آتش سوزیها در باغهای استان رخ میدهد، برای زیر پوشش بردن باغها تلاشهای جدی صورت گرفته است.
وی میگوید: در این خصوص مصوباتی نیز انجام شده و مقرر شده از سال زراعی جدید (مهرماه) بیمه باغها نیز فعال شود.
به گفته این مسول به علت ساختار متمرکز صندوق بیمه، مصوبات دیر به مراکز استانها ارسال میشود.
توضیحات معاون فرماندار حاجی آباد در خصوص آتش سوزی نخلستان های روستای برغنی
جبران خسارت؛ آری یا خیر؟
با این حال تکلیف خسارتهای امسال باغ داران چه میشود؟
جهان نجاتی رئیس بانک کشاورزی هرمزگان گفت: اکنون منابع اعتباری برای جبران خسارت در اختیار استان نیست ولی با توجه به تخصیص اعتبار مناسب پارسال برای خسارتهای ناشی از سیل، امیدواریم امسال نیز برای آتش سوزی باغ ها، مصوبات پارسال اجرایی شود.
این موضوع مربوط به جبران خسارت مستقیم باغ داران است و راههایی نیز برای جبران خسارت غیرمستقیم باغ داران وجود دارد.
کریمی معاون فرماندار حاجی اباد میگوید: در تلاش هستیم تا بخشی از خسارت به کشاورزان را از محل کمکهای مدریت بحران استانداری جبران کنیم.
گرگیج مدیر باغبانی جهاد کشاورزی هرمزگان در خصوص کمک به باغ داران میگوید: واگذاری نهالهای یارانهای به باغ داران و کمک به تاسیسات آسیب دیده با تایید مراکز جهاد کشاورزی از جمله روشهای غیرمستقیم جبران خسارت است.
معاون بیمهای بانک کشاورزی استان نیز میگوید: تنها محصول گندم تحت پوشش بیمه آتش سوزی قرار دارد.
آقای توشنی به وعدههای راه اندازی سامانه بیمه آتش سوزی محصولات باغی نیز اشاره کرد و گفت: امیدواریم با توجه به وعدههای داده شده ظرف یکی دوماه آینده این موضوع نیز عملیاتی شود.
کلام آخر
نبود راه مناسب و همچنین امکانات و تجهیزات محدود برای مقابله با آتش سوزی، از مهمترین زخمهای کهنهای است که خود عامل مهمی در افزایش خسارتها به کشاورزان و باغ داران است.
حال اما با وجود همه این مشکلات، نبود بیمه آتش سوزی؛ گلایه به حق، منطقی و از توقعات اولیه باغ داران است که نیازمند پیگیری سریع و صریح مسئولان برای رفع هرچه سریعتر این نقیصه است.
حال اگرچه مسئولان استان از قول مساعد مسئولان کشوری برای راه اندازی سامانه بیمه آتش سوزی محصولات باغی از اول مهرماه سخن میگویند، ولی اکنون ۱۱ روز از مهرماه گذشته و از این وعده خبری نیست.
امیدواریم این موضوع نیز به سرنوشت برخی وعدههای بر زمین مانده دچار نشود. مجموعه خبر صداوسیمای خلیج فارس نیز همچنان پیگیر موضوع راه اندازی سامانه بیمه آتش سوزی محصولات باغی خواهد بود.
بیش از ۱۱۰ هزار هکتار سطح زیرکشت باغها و نخلستانهای استان است و با این حساب هرمزگان رتبه سوم زیرکشت و رتبه چهارم تولید خرما در کشور را به خود اختصاص داده است.
نویسنده: میثم نجاتی