موافقت با تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست
مجلس شورای اسلامی با تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست در مقابله با پدیده گرد و غبار از سال ۱۳۹۵ تاکنون موافقت کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، نمایندگان در نشست علنی صبح امروز (سه شنبه ۲۶ فروردین ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست در مقابله با پدیده گرد و غبار از سال ۱۳۹۵ تاکنون با ۲۰۴ رای موافق، ۹ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از مجموع ۲۳۱ نفر حاضر در صحن علنی موافقت کردند.
پیش از رای گیری سمیه رفیعی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست در مقابله با پدیده گرد و غبار از سال ۱۳۹۵ تاکنون را قرائت و محورهای آن را به شرح ذیل قرائت کرد:
۱- چرا دستگاههای اجرایی و سازمانهای دارای تکلیف قانونی در زمینه مبارزه با پدیده گرد و غبار به وظایف خود عمل ننمودهاند؟
۲- عملکرد سازمان برنامه و بودجه کشور در تخصیص و توزیع اعتبارات مرتبط با مدیریت، پیشگیری و کنترل گرد و غبار با توجه به مصوبات هیئت وزیران و وظایف ستاد ملی مقابله با گرد و غبار چگونه است؟
۳- چرا سازمان حفاظت محیط زیست در شناسایی و احصاء اطلس کانونهای گرد و غبار داخلی و مناطق مستعد تبدیل به کانون گرد و غبار، برنامهریزی مطلوبی انجام نداده است؟
۴- چرا سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و وزارتخانههای راه و شهرسازی و کشور در ایجاد حریم سبز بزرگراهها و کمربند سبزشهرها و روستاهای تحت تاثیر رخدادهای گرد و غبار با روش آبیاری مدرن و با اولویت استفاده از پسابهای شهری و روستایی مستند به ماده (۲۷) قانون هوای پاک، ضعیف عمل نمودهاند؟
۵- چرا سازمان هواشناسی کشور و سازمان حفاظت محیط زیست در تکمیل و فعالیت اثربخش شبکه ملی هشدار و پیش آگاهی رخدادهای سیل، طوفان و گرد و غبار مستند به ماده (۲۶) قانون هوای پاک در مورد وظایف محوله برنامهریزی مناسب نداشتهاند؟
۶- چرا سازمان حفاظت محیط زیست به استناد بند (س) ماده (۳۸) قانون برنامه پنجساله ششم، در ارائه برنامه جامع مقابله با ریزگردها، برنامهریزی مناسبی نداشته است؟
۷- چرا سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری مستند به بند (د) ماده (۳۸) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه کشور در بیابانزدایی و کنترل کانونهای بحرانی در سطح یک میلیون و یکصد و چهل هزار هکتار، عملکرد مطلوبی است؟
۸- علت ضعف و کاستی در تامین نیاز آبی زیست محیطی رودخانه ها، تالابها، دریاچهها و زیست بومها و تخصیص حقابه توسط وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست مستند به ماده (۲۵) قانون هوای پاک چیست؟
۹- عملکرد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، وزارت کشور و وزارت امور خارجه به استناد ماده (۲۴) قانون هوای پاک در اجرای طرحهای بیابانزدایی، مهار کانونهای مستعد بیابان زایی و تولید گرد و غبار در داخل و خارج از کشور با مشارکت مردم، دستگاههای اجرایی محلی و سازمانهای بین المللی چگونه است؟
۱۰- عملکرد وزارت امور خارجه در ایجاد و همکاری منطقهای و بین المللی جهت جلوگیری از ایجاد رخداد گرد و غبار و نیز کاهش خسارات و پیامدهای مخرب آن در سطح کشور و منطقه و همکاری نهادهای بین المللی ذی ربط و مشارکت کشورهای متاثر منطقه به استناد ماده (۲۳) قانون هوای پاک چگونه است؟
۱۱- عملکرد سازمان هواشناسی در انجام اطلاع رسانی به موقع در زمینه پدیده گرد و غبار چگونه بوده است؟
۱۲- عملکرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در انجام وظایف محوله در ایجاد پشتیبانیهای لازم در جریان پدیده گرد و غبار چگونه بوده است؟
همچنین مولوی، نماینده منتخب متقاضیان تحقیق و تفحص نیز با اشاره به وجود ابر چالشها در کشور، گفت: اگر الان ما درگیر ناترازی هستیم، از این جهت است که به ابر چالشهای کشور توجه نکردهایم. بانکداری، بیمه، بازنشستگی، اشتغال، بیکاری و محیط زیست خصوصا هوا و گرد و غبار از جمله ابر چالشهای مهم محسوب میشوند. هر سال ۲ میلیارد تن ذرات از نقاط جهان پراکنده میشوند که ۱۵۱ کشور و حتی یک پنجم مساحت کشورمان را تحت تاثیر قرار داده است.
وی افزود: کانونهای گرد و غبار معادل ۳۴ میلیون هکتار اراضی ایران را تحت تاثیر قرار داده و باید گفت که کشورمان روی کمربند گرد و غبار قرار دارد. ۱۶ درصد از ۳۴ میلیون هکتار از نظر طبقه بندی جز طبقه شدید گرد و غبار کشور است؛ گردوغبار در ۲۳ استان پراکنده شده که جمعیتی بالغ بر ۳۵ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده است. آیا این موضوع ابعاد مختلف اقتصادی، زیست محیطی و حتی تنفس مردم را تحت تاثیر قرار نداده و ابر چالش محسوب نمیشود؟. آیا سران قوا نباید این موضوع را بررسی کنند و حتی آقای رئیس جمهور نباید حرف اول و آخرش با کشور عراق بر اساس ریزگردها باشد.
نماینده آبادان گفت: اکنون استانهای متعدد مانند خوزستان، کرمانشاه، اصفهان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، هرمزگان، سمنان، کرمان، اصفهان، زنجان و ... تعطیل هستند؛ آیا این موضوع ابر چالش نیست؟ باید به این سوالات پاسخ داده شود که آیا قانون، اعتبار و برنامه در این زمینه بوده یا خیر؟ مقام معظم رهبری سیاستهای کلی را در سال ۹۴ در حوزه محیط زیست در ۱۵ بند اعلام کردند. بندهای ۷ و ۱۵ این سیاستها دقیقاً متمرکز بر گرد و غبار است، اما چه کسی گوش داده است. ایشان فرمودند بپردازید به مدیریت علمی تغییرات اقلیم و مقابله با گرد و غبار و با نهادهای بینالمللی و منطقهای رایزنی کنید.
وی افزود: در حوزه قوانین دائمی نیژ میتوان اشاره کرد به قانون هوای پاک که تیرماه ۹۶ ابلاغ شد؛ این قانون ۳۴ ماده دارد که اعضای اصلی ستاد ملی سیاست گذاری مبارزه با گرد و را مکلف کرده است. در برنامه ششم نیز تکالیف مشخصی در این زمینه مطرح است، اما آیا به همه آنها عمل شده که وضعیت کنونی ما این چنین است. برای پرداختن به این موضوع آیا پول نداشتیم؟ اعتباری در سال ۹۳ اولین بار واژه طوفان و گرد و غبار در بودجه سنواتی کشور تعریف شد. همچنین از سال ۹۶ تا ۹۷ از صندوق توسعه ۳۷۰ میلیون دلار پول گرفتیم و در چهار سال گذشته معادل ۵ همت اعتبار گرفته شده است، اما باید گفته شود چکار کردهاند.
مولوی تصریح کرد: ۶۱ درصد این اعتبارات در حوزه منابع طبیعی و آبخیز هزینه شده و ۴۰ درصد به بوته کاری و نهالکاری و حفاظت از آنها اختصاص شده، اما باید رفت و پرتقال فروش را پیدا کنید. کجا کاشتند، چه کسی کاشته و چی کاشتند؟. واقعاً ما در این قضیه با هم کوتاهی کردهایم؛ از سازمان حفاظت محیط زیست گزارش خواستیم که اعلام کردند ۹۳ درصد از تکالیفشان در برنامه ششم را محقق کردهاند. گزارش دادهاند در نهالکاری و بوته کاری ۱۰۹ درصد، مالت پاشی ۷۵ درصد، مدیریت روان آبها ۴۰۰ درصد، حفاظت و مدیریت چراها ۹۴ درصد، آنالیز شیمیایی خاک و فیزیکی خاک ۱۰۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند. واقعا این آمارها را انجام دادهاند؟.
وی افزود: چرا ما به این وضعیت افتادیم. چرا الان مردم حتی نفس کشیدن برایشان سخت شده است. در این ۱۰ سال ۵۸ هزار میلیارد نزدیک ۶ همت ضرر ایجاد ضده است. چرا کشور ۱۲ برابر بودجه تخصیصی گرد و غبار، خسارت میدهد. به صراحت میگویم سازمان محیط زیست به اندازهای که به جیرجیرکها احترام میگذارد به محیط زیست احترام نمیگذارد. خیلی هنر است که دریاچه ارومیه را خشک کنند. لعنت بر من و کسانی که سهم دارند در خشک کردن این دریاچه ها. بهمن شیر، اروند رود، جراحی و زهره خشک شدند، منتظر چی هستید!.
نماینده آبادان گفت: سازمان محیط زیست باید پاسخگو باشد. من انتظارم از مجلس به عنوان رکن این نظام و همچنین از آقای قالیباف خواهش میکنم، در جلسه سران موضوع را مطرح کنند. استانهای مختلف مانند الانبار، نجف کربلا، بصره، صلاح الدین و ... کانون گرد و غبار هستند. ما بیشترین مراودات تجاری و سیاسی را با کشور عراق داریم، اما کمترین صورت جلسه و تفاهم در مورد گرد و غبار با عراق داریم لذا از رئیس جمهور میخواهم به این موضوع رسیدگی کند.