پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی ایران از برنامهریزی برای مشارکت بخش خصوصی در فرآیند اکتشافات معدنی خبر داد.
آقای اسماعیلی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: این مشارکت شامل واگذاری برخی از طرحهای اکتشافی به شرکتهای خصوصی و همچنین ارائه خدمات مشاورهای در این حوزه خواهد بود.
وی تأکیدکرد: اکتشافات معدنی بهعنوان یکی از محورهای اصلی توسعه بخش معدن، نقش کلیدی در جذب سرمایهگذاری و تأمین مواد اولیه برای صنایع مختلف ایفا میکند و افزایش عمق اکتشافات میتواند به کشور کمک کند تا به سطح استانداردهای جهانی دست یابد.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی ایران افزود: برای اولین بار، سازمان زمینشناسی مناقصههایی را برای استفاده از مشاوران بخش خصوصی در حوزه اکتشافات معدنی آغاز کرده است. این مناقصهها در روزنامهها منتشر شدهاند و امیدواریم که تا پایان اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ قراردادهای مربوطه منعقد شوند.
وی گفت: ما از تواناییها و ظرفیتهای بخش خصوصی در دو مورد به صورت جدی در اکتشافات معدنی استفاده میکنیم. یکی از این موارد استفاده در کارهای خود سازمان زمین شناسی اکتشافات معدنی است. قبلا همه کارهای زمین شناسی را کارشناسان این سازمان انجام میدادند، اما از زمانی که تصمیم گرفتیم فقط تعریف کننده برنامه و ناظر اجرای برنامه باشیم از این رو تغییر ۶ برابری را در حجم کارهای ۱۴۰۴ ایجاد کردیم.
وی اضافه کرد: مورد دوم کمک بخش خصوصی به عنوان پیمانکار برای همه مسایل اکتشاف است و باید عملیات اکتشاف و نقشههای تهیه شده با اعتبار حقوق دولتی یا ایمیدرو و نظارت سازمان زمین شناسی در اختیار بخش خصوصی قرارگیرد.
اسماعیلی گفت: مهمترین گام بر اساس برنامه هفتم این است که عمق اکتشاف را به عمق متوسط جهانی برسانیم یعنی اطلاعات اکتشافی را از اعماق بیرون بیاوریم که نخستین گام برای این کار ژئوفیزیک هوایی است. ژیوفیزیک هوایی جاهایی را که از نظر زمین شناسی احتمال ظرفیت کانیزایی دارند، مناطق مغناطیسی و داری ذخایر مس و آهن و دادههای زیر زمینی را نشان میدهد.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی ایران گفت: بیشتر اطلاعات ما درباره ژئوفیزیک هوایی مربوط به ۵۰ سال پیش با فواصل پروازی ۷ تا ۷/۵ کیلومتر است در صورتی که همه کشورهایی که معدن برای آنها مهم بوده و حتی افغانستان فاصله خطوط پروازی ۲۵۰ متری را بررسی کردهاند که این اتفاق در کشور ما نیفتاده است و در ۴۰ سال گذشته تنها ۶۵۰ هزار کیلومتر خطی برداشت ژئوفیزیک هوایی داشتهایم.
وی ادامه داد: در برنامه هفتم پیشرفت حدود ۲ میلیون کیلومتر خطی برای انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی در نظرگرفته شده است که با این میزان مطالعات تقریباً به ۷۰ یا ۸۰ درصد دادههای مورد نظر دست خواهیم یافت.
اسماعیلی ادامه داد: در این عملیات مسائل تأمین مالی مهم است ولی گامهایی در این راستا برداشته شده و ما بنا داریم این فرایند را با بخش خصوصی و از طریق پیمانکاری انجام دهیم.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: این فرایند همانند عملیات حفاری است که در آن پیمانکاری انجام میشود و این فرایند بین ۱۰ تا ۱۵ همت هزینه نیاز دارد که مقدمات آن فراهم شده است.
وی با اشاره به تأمین اعتبارات این طرح گفت: چند راهکار وجود دارد که یکی از آنها بودجه مصوب دولت است که عدد نسبتاً خوبی حدود ۲ همت اگر اختصاص یابد میتوانیم گامهایی را در این حوزه برداریم.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی ایران افزود: دولت با تخصیص اعتبارات لازم و ایجاد زیرساختهای قانونی، نقش مهمی در تسهیل فعالیتهای بخش خصوصی ایفا میکند. بخش خصوصی نیز با سرمایهگذاری در اکتشافات معدنی، میتواند به توسعه این بخش کمک کند.
وی درباره پایگاه داده علوم زمین و ارتباط سازمان زمین شناسی با سازمان انرژی اتمی، محیط زیست و منابع طبیعی گفت: ما نیاز به مجوز و استعلام هیچ کدام از سازمانها نداریم به دلیل اینکه ما پروانه اکتشاف نمیگیریم.
اسماعیلی با اشاره به اینکه انتشار داده ها را پیگیری میکنیم درباره اینکه آیا سازمانهای دیگر، دادهها را در اختیار قرار میدهند یا خیر گفت: از نظر قانونی باید هر آنچه داده زمینشناسی و اکتشافی دارند بدهند در غیر این صورت از مقامات بالاتر پیگیری میکنیم.