• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۴۷۶۶۶
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۳
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

فناوری فراصوت؛ راهی تازه برای فرآوری مواد غذایی مایع

در سال‌های اخیر پژوهشگران به دنبال روش‌هایی نوین و به‌صرفه برای بهبود کیفیت مواد غذایی بوده‌اند. یکی از فناوری‌های نوظهور که توجه بسیاری را جلب کرده، استفاده از امواج فراصوت در فرآوری محصولات خوراکی مایع است.

فناوری فراصوت؛ راهی تازه برای فرآوری مواد غذایی مایع

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، امواج فراصوت، نوعی موج صوتی با فرکانسی بالاتر از آستانه شنوایی انسان (بیش از ۱۶ کیلوهرتز) هستند که گوش ما قادر به شنیدن آنها نیست. این امواج در صنایع مختلف کاربرد دارند، اما استفاده از آنها در صنایع غذایی به‌ویژه برای مواد غذایی مایع مانند شیر، آبمیوه و نوشیدنی‌های ورزشی، نسبتاً جدید است. دلیل توجه به این فناوری، توانایی آن در بهبود ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و تغذیه‌ای محصولات، بدون نیاز به استفاده گسترده از گرما است؛ گرمایی که معمولاً باعث تغییر طعم، کاهش ارزش غذایی یا تغییر رنگ می‌شود.

جواد حصاری، مدیر گروه صنایع غذایی دانشگاه تبریز، به همراه یکی از همکاران خود از همان دانشگاه و با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، به بررسی علمی این فناوری پرداخته‌اند. آنها در قالب یک پژوهش مروری، اصول کار فراصوت و کاربرد‌های آن در فرآوری مواد غذایی مایع را به زبان علمی ولی قابل فهم برای متخصصان توضیح داده‌اند.

روش کار این پژوهش مبتنی بر جمع‌آوری و تحلیل مطالعات پیشین درباره استفاده از فراصوت قدرتی در صنایع غذایی بوده است. این نوع فراصوت معمولاً در محدوده فرکانس ۲۰ تا ۱۰۰ کیلوهرتز و با شدت صدای ۱۰ تا ۱۰۰۰ وات بر سانتی‌متر مربع به کار می‌رود. انرژی ارتعاشی آن توسط مبدل‌هایی مانند دستگاه‌های پیزوالکتریک یا سامانه‌های مغناطیسی ایجاد می‌شود و در برخی موارد با استفاده از روشی به نام «اثر ونتوری» تقویت می‌گردد. همچنین، پژوهشگران بررسی کرده‌اند که چگونه ترکیب فراصوت با روش‌های دیگر مانند گرما، فشار یا فناوری‌های نوین مانند مایکروویو و استخراج آنزیمی می‌تواند اثربخشی فرآوری را افزایش دهد.

نتایج بررسی نشان دادند که فراصوت می‌تواند فرآوری مواد غذایی را به‌گونه‌ای انجام دهد که نه‌تنها کیفیت محصول حفظ شود، بلکه زمان تولید و هزینه‌ها نیز کاهش یابد. این روش قادر است با ایجاد امواج شدید در مایعات، ساختار‌های ریز مانند چربی‌ها و پروتئین‌ها را تغییر دهد و بهبود‌هایی در بافت و طعم ایجاد کند.

همچنین، استفاده از فراصوت با شدت ملایم به عنوان روشی غیرمخرب برای تخمین ترکیبات مواد غذایی (مانند شیر، میوه یا غلات) کاربرد دارد. این شیوه به صنایع امکان می‌دهد بدون نیاز به آزمایش‌های پیچیده یا تخریب نمونه، کیفیت محصولات را ارزیابی کنند.

از نظر اهمیت، یافته‌های فوق که در «فصلنامه فرآوری و نگهداری مواد غذایی» متعلق به دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان منتشر شده‌اند، نشان می‌دهند که این فناوری می‌تواند در کاهش آلودگی‌های میکروبی، افزایش ماندگاری، حفظ ترکیبات فعال زیستی و بهبود ویژگی‌های ظاهری مانند شفافیت و رنگ محصولات نوشیدنی مؤثر باشد. به‌ویژه در صنایع لبنی، این روش می‌تواند باعث تولید محصولات نوآورانه مانند نوشیدنی‌های پروبیوتیک با کیفیت بالاتر شود. اثرات جانبی منفی آن نیز در مقایسه با مزایا بسیار محدود است و معمولاً مشکل‌ساز نیست.

بر اساس این تحلیل، فراصوت در حال تبدیل شدن به یکی از فناوری‌های آینده‌دار در صنایع غذایی است، اما برای استفاده گسترده در مقیاس صنعتی هنوز نیاز به پژوهش‌های بیشتر دارد. به‌خصوص بررسی اثرات ترکیب این روش با سایر فناوری‌های غیرحرارتی و یافتن بهترین پارامتر‌ها برای هر نوع ماده غذایی، مسیر آینده این حوزه خواهد بود.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اعمال قانون خودروهای آلاینده نیازمند سامانه های هوشمند است
گفتگوی زنده استاندار همدان با مردم
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۶ آذر ۱۴۰۴
معرفی مسئول جدید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیام نور لرستان
۴۸ ساعت طلایی درمان آنفلوآنزا، کلید بهبودی سریع
تقویم و اوقات شرعی پنجشنبه ۶ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
زنجان؛ وقتی بیمه، مرهم درد کشاورز نمی‌شود
برگزاری جشنواره سرود و تئاتر دانش آموزی در کیش
جلوگیری از پسماندسوزی در شهرستان اشنویه
تسهیل فرایند‌های تجاری و خدماتی در مناطق آزاد
وصول یک هزار و ۷۰ میلیارد ریال مالیات در بوکان
گشایش جشنواره جهانی فیلم فجر در شیراز
تکریم و معارفه سرپرست جمعیت هلال‌احمر آذربایجان‌شرقی
قاچاقچی سابقه‌دار چوب در جنگل‌های بابل دستگیر شد
آغاز فعالیت سامانه بارشی در سمنان
استقبال از قهرمان کشتی فرنگی المپیک ناشنوایان در کوهدشت
شعله‌ور شدن دوباره یک نقطه از جنگل‌های نمنق در اثر باد
درگذشت مادر شهید سید موسی سید آموزنده در فومن
بسیج، ستون فقرات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران
کشف بیش از ۳ تن گوشت فاسد در نقده
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
توضیح نهاجا درباره عبور جنگنده میگ ۲۹ از آسمان تهران
نماینده مجلس: سهمیه بندی بنزین خودرو‌های صفر مبهم است
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در کرج
اعلام نحوه فعالیت بانک‌ها در روز‌های پنجشنبه در مشهد و خراسان رضوی
ایجاد ۱۰ هزار فرصت شغلی در استان اردبیل
جزئیات قانون جدید سهمیه‌بندی بنزین/ هر فرد تنها یک کارت سوخت
مهلت افتتاح حساب وکالتی برای ثبت‌نام خودرو‌های وارداتی تا ۱۰ آذر
شیوع آنفولانزا و غیر حضوری شدن مدارس و دانشگاه‌های هرمزگان
تساوی خانگی استقلال مقابل الوصل؛ صعود آبی ها به هفته پایانی کشید
قیمت گذاری مجدد مرغ، افزایش هزینه یا تخلف در توزیع نهاده‌ها
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۵ آذر ۱۴۰۴
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۹/۰۵
آغاز ثبت نام قطعی در کاروان‌های حج تمتع ۱۴۰۵ از روز ۱۵ آذر ماه ۱۴۰۴
حاشیه‌هایی از جنس متن در بهارستان
آتش سوزی در یک واحد مسکونی یک مصدوم بر جای گذاشت
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه  (۱ نظر)
تشدید اجرای طرح زوج و فرد در اصفهان از فردا  (۱ نظر)
خسارت سالانه آلودگی هوا در کشور؛ نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
توضیح سفیر ایران درباره سفر لاریجانی به پاکستان  (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
مسدود شدن مسیر‌های منتهی به جنگل‌های تنکابن   (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
مهر و موم نانوایی کم فروش  (۱ نظر)
اختلال پیام رسان بله در حال بررسی است  (۱ نظر)
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)