پخش زنده
امروز: -
معاون اول رئیس جمهور: آیت الله هاشمی مشاوری امین، صادق و ثابت قدم برای امام (ره) و پس از آن برای رهبر انقلاب بود و تا آخرین لحظات حیات خود، از ستون اصلی نظام دفاع کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، اسحاق جهانگیری صبح امروز (سه شنبه) در نخستین کنگره بزرگداشت آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: هر منصفی که به تاریخ معاصر ایران بنگرد، از سالهای دور پیش از انقلاب تا آخرین لحظههای حیات، نام او را در میان فعالترین و تاثیرگذارترین انقلابیون، روحانیون، سیاستمداران و مدیران ایرانی شاخص ترین میبیند.
وی در این مراسم که در سالن اجلاس سران کنفرانس اسلامی در تهران برگزار شد، با بیان اینکه اگر بخواهیم نام پنج روحانی انقلابی ، سیاستمدار و مدیر برجسته ایرانی را برشماریم حتما نام آیت الله هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از شاخص ترین آنهاست، تصریح کرد: هیچ صحنه ای از انقلاب، تشکیل نظام جمهوری اسلامی، دفاع مقدس، سازندگی، اصلاحات و اعتدال نمیتوان یافت که آیت الله هاشمی رفسنجانی در میانه آن نباشد.
تفکر چند بعدی و قدرت مدیریتی آیت الله هاشمی
آقای جهانگیری ادامه داد: وسعت میدان حضور و تجربه از سویی و قدرت شناخت و تجزیه و تحلیل مسائل و رویدادها از سوی دیگر به او تفکری چندبعدی و قدرت مدیریتی همه جانبه داده بود.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی به لحاظ معرفتی، عالمی روشن بین بود و قرآن در کانون فهم دینی او قرار داشت، اظهار داشت: او هیچ گاه از آموختن و تدبر در آموزه های دینی غافل نمیشد. به طور منظم درباره قرآن تحقیق داشت و امروز آثار او در اختیار قرآن پژوهان و مردم قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی به لحاظ فرهنگی، ایران را از هر نظر عمیقاً میشناخت و در اندیشه توسعه ایران بود، گفت: او برای توسعه کشور، امیرکبیر را الگوی خود قرار داد و قبل از پیروزی انقلاب درباره او کتاب نوشت و پس از پیروزی انقلاب به عنوان کسی که به سازندگی پرداخت، همچنان مشی امیرکبیر سرمشق او بود.
آقای جهانگیری با اشاره به اینکه وسعت ارتباطات و مطالعات این شخصیت برجسته به گونهای بود که وجب به وجب خاک ایران و جزء به جزء فرهنگ ایران را به خوبی میشناخت، تصریح کرد: او به لحاظ سیاسی، در سرتاسر زندگی اش یک آرمانگرای واقع بین، یک انقلابی جامع نگر و یک استراتژیست توسعهگرا بود. او تا مرز شهادت پیش رفت و لحظه ای تردید در راه مبارزه نداشت.
نقش آیت الله هاشمی در ساماندهی انقلاب اسلامی
معاون اول رئیس جمهور نقش آیت الله هاشمی رفسنجانی را در ساماندهی انقلاب و شکل گیری نهادهای پس از آن از دولت تا مجلس، مدیریت جنگ و پیشبرد صلح، توسعه روابط منطقهای و بینالمللی، نقش او در اجرای اصلاحات و تحقق اعتدال، بی نظیر توصیف کرد و افزود: آیت الله هاشمی رفسنجانی در هر جا که حضور می یافت آن نهاد، به یکی از نهادهای اصلی نظام مبدل می شد. هنگامی که در مجلس شورای اسلامی رئیس مجلس شد، مجلس در رأس امور قرار گرفت. وقتی در رأس قوه مجریه قرار گرفت سرعت و شتاب سازندگی بیشتر شد. وقتی جنگ با مشکل رو به رو می شد او گره گشا بود و آنجا که قرار شد صلح انجام شود با شجاعت در حضور امام (ره) درخواست کرد که اجازه بدهند او قطعنامه را قبول کند و سپس به دلیل کوتاهی در امر جنگ محاکمه شود.
آقای جهانگیری یادآور شد: او مسائل منطقه ای را به بهترین نحو حل کرد. تجدید روابط با کشورهای اسلامی و عربی را به نحوی انجام داد که همه سران این کشورها را برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو کنفرانس اسلامی به همین سالن آورد.
وی افزود: آیت الله هاشمی رفسنجانی به لحاظ سیاسی، سیاست ورزی را مبتنی بر مردم و جامعه می دانست و به انتخابات باور داشت و همواره بر انتخابات آزاد با رعایت حقوق مردم تاکید می کرد.
معاون اول رئیس جمهور با یادآوری اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 به صحنه آمد، تصریح کرد: آیت الله هاشمی رفسنجانی ناباورانه رد صلاحیت شد و شاید تصور می شد که با رد صلاحیت صحنه را ترک کند، اما او قهر نکرد و عافیت نشینی را اتخاذ نکرد، بلکه برای همان انتخابات تدبیر کرد و رئیس جمهور ساخت.
من همان هاشمی دیروز با موضع گیری های قبلی در کنار نظام و رهبری هستم
وی افزود: من رئیس ستاد انتخابات آیت الله هاشمی رفسنجانی بودم و پس از رد صلاحیت از ایشان سوال کردم که حالا چه باید کرد و ایشان گفتند که من همان هاشمی دیروز با موضع گیری های قبلی در کنار نظام و رهبری هستم، ستادها را جمع کنید و نیاز به اعتراض هم وجود ندارد.
آقای جهانگیری افزود: آیت الله هاشمی رفسنجانی برای انتخابات بعدی هم برنامه داشت و در انتخابات سال 94 مجلس خبرگان رهبری، ملت ایران رأی عظیمی به ایشان دادند.
معاون اول رئیس جمهور افزود: در سال 95 حداقل سه بار با ایشان دیدار و گفتگو کردم و آیت الله هاشمی همواره اصرار داشت که دکتر روحانی حتما باید برای انتخابات ریاست جمهوری سال 96 کاندیدا شود.
وی با تاکید بر اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی در سیاست نواندیش و دوراندیش بود و لحظه ای از تحولات پرشتاب جهانی عقب نمی ماند، اظهار داشت: به همین خاطر پس از رحلت ایشان، موج عظیمی از جوانان او را تا بهشت زهرا بدرقه کردند.
آقای جهانگیری با بیان اینکه آیت الله هاشمی رفسنجانی مفهوم توسعه را می فهمید و برای توسعه نظریه داشت، گفت: آیت الله هاشمی رفسنجانی برای تکنوکرات های ایران یک الگو شده بود و با آنکه خیلی ها تلاش می کردند تا برای تکنوکرات ها الگو باشند، هاشمی یک الگو و سرمشق برای تکنوکرات ها و مدیران کشور بود.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در زمان جنگ و در شرایطی که مشکل بودجه و کمبود منابع وجود داشت، آیت الله هاشمی رفسنجانی به دنبال احداث مترو بود و آن را یک نیاز اساسی برای کشور می دانست و وقتی که با مخالفت برخی مواجه شد، در خطبه های نماز جمعه آنچنان درباره ضرورت مترو بحث کرد که کسی یارای مخالفت با آن را نداشت.
وی افزود: آیت الله هاشمی رفسنجانی زمانی که طرح های عمرانی متعددی را در اقصا نقاط کشور افتتاح می کرد اشک شوق در گوشه چشمش جاری می شد و خوشحال بود که چنین کارهای پرفایده ای برای کشور انجام می شود.
آیت الله هاشمی رفسنجانی مشاوری امین، صادق و ثابت قدم برای امام خمینی (ره) و پس از آن برای مقام معظم رهبری بود
آقای جهانگیری اظهار داشت: آیت الله هاشمی رفسنجانی مشاوری امین، صادق و ثابت قدم برای امام خمینی (ره) و پس از آن برای مقام معظم رهبری بود و تا آخرین لحظات حیات خود، از ستون اصلی نظام دفاع کرد و اصرار داشت که اگر نظر و دیدگاهی هم وجود دارد باید از نظام حفاظت و حراست کنیم.
معاون اول رئیس جمهور از آیت الله هاشمی رفسنجانی به عنوان شناسنامه و سند هویت انقلاب اسلامی یاد کرد و با تاکید بر اینکه نمی توان آیت الله هاشمی رفسنجانی را نادیده گرفت، تصریح کرد: آیت الله هاشمی رفسنجانی مرد عبور از بحران ها و مرد صبر و امید بود و هیچ گاه کسی او را ناامید ندید و همواره برای روزهای سخت برنامه داشت.
وی ادامه داد: آیت الله هاشمی رفسنجانی امروز را خوب می فهمید و برای آینده برنامه داشت و در تمام مراحل در میانه میدان حضور داشت.
آقای جهانگیری با تاکید بر اینکه ایران امروز به مشی آیت الله هاشمی رفسنجانی نیاز دارد، گفت: امروز برای اداره کشور نیاز به مشی ای وجود دارد که به اعتدال فکر کند و دور از افراط و تفریط و دور از فرسایش سرمایه های کشور برای توسعه ایران برنامه داشته باشد.
معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: آیت الله هاشمی رفسنجانی همواره از حذف نیروهای توانمند انسانی کشور ممانعت می کرد و شجاعانه به میدان می آمد و از هیچ تهمتی هراس نداشت.
وی افزود: وقتی که یک جریان سیاسی حاکم می شد و می خواست رقیب خود را از صحنه خارج کند، آیت الله هاشمی رفسنجانی در مقابلش می ایستاد و به همین دلیل برخی از دوستان اصلاح طلب که برای حذف رقیب از صحنه، ایشان را مانع می دیدند با او اختلاف نظر پیدا کردند و در مقطعی دیگر که عده ای ایستادند تا به هر قیمت شده جریان قدرتمند اصلاحات را از صحنه خارج کنند، آیت الله هاشمی رفسنجانی ایستاد و خیلی از اتهامات را به جان خرید.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: در دی ماه سال گذشته که با او صحبت می کردم، درباره حوادث سال 88 با او گفتگو کردم و آیت الله هاشمی رفسنجانی گفتند که من دیدم می خواهند یک جریان قوی را از صحنه انقلاب حذف کنند به همین خاطر ایستادم و گفتم که دور من جمع می شوند و آنها را به نظام متصل می کنم و اجازه نمی دهم که جدا شوند. آیت الله هاشمی رفسنجانی تا این اندازه خیرخواه و دلسوز همه جریان های سیاسی و نظام بود.
آقای جهانگیری خاطرنشان کرد: همانطور که در تعابیر بزرگان آمده است، آیت الله هاشمی رفسنجانی یک فرد نیست، بلکه یک تجربه و اندیشه است و ما باید با بهره گیری از میراث فکری و عملی او، هم در موقعیت های مشابهی که هاشمی عمل کرد و هم در موقعیت های جدید کشور اقدام کنیم.
معاون اول رئیس جمهور گفت: در مقطع فعلی و یک سال پس از رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی کشور در موقعیتی حساس قرار گرفته است و بسیاری از مسئولان نگران امروز و فردای ایران هستند اما به رغم همه تهدیدات، فرصت های کم نظیری در اختیار ایران است که با اتکا به این فرصت ها می توانیم همه مسائل را پشت سر بگذاریم.
وی با بیان اینکه مردم کشور با مسائل و مشکلات مختلف رو به رو هستند،گفت: مسائل اقتصادی، اجتماعی، تنگناهای سیاسی و معضلات فرهنگی مردم را آزار می دهد اما مسیر پاسخ به این انتظارات و توقعات بسته نیست و ما باید ریشه ها و عوامل نارضایی ها و اعتراضات را همواره و در هر زمان بررسی کنیم و به راهکارهای عملی برای حل مشکلات برسیم.
آقای جهانگیری ادامه داد: در زمان بحران و قبل و بعد از آن باید به ریشه های بحران به طور دقیق رسیدگی شود و این مسئولیت مشترک نهادهای حاکمیتی، نهادهای اجرایی و نهادهای مدنی کشور است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه وجود نارضایی در یک جامعه که در حال توسعه است امری غیرعادی نیست، تصریح کرد: در یک جامعه در حال توسعه حتما برخی توقعات و انتظارات مردم در مواردی برآورده نمی شود و ممکن است نارضایی و اعتراضاتی وجود داشته باشد اما راه حل این مسائل فراهم کردن امکان ارتباط و نقد و گفتگوست چرا که تنها راه حل مشکلات کشور گفتگوست.
خشونت آفتی است که وحدت ملی در کشور را دچار آسیب می کند
وی تاکید کرد: ما به عنوان مسئولان کشور باید سطح تحمل خود را در برابر انتقادات افزایش دهیم و زمینه ارتباط با ناراضیان و منتقدان را فراهم کنیم. نباید اجازه دهیم نارضایی ها به کینه توزی، خشونت و دشمنی تبدیل شود زیرا تنفر و خشونت آفتی است که وحدت ملی در کشور را دچار آسیب می کند.
آقای جهانگیری تصریح کرد: در مسائل اخیر کشور هم باید به روش آیت الله هاشمی رفسنجانی عمل کنیم؛ با مردم باشیم و اعتراض مردم را به رسمیت بشناسیم و برای آن راه حل پیدا کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باید درقبال خواسته ها و مطالبات ملی، خود را ملتزم به اقدامات عملی بدانیم، افزود: دفاع از دموکراسی و حقوق شهروندی موجی از نشاط در جامعه به وجود می آورد. باید به خواسته های مردم توجه کنیم چرا که بسیاری از اعتراضات انباشت مطالبات سال های گذشته است.
وی با بیان اینکه طبیعی است که در چنین اعتراضاتی دشمنان سوءاستفاده کنند، خاطرنشان کرد: بدترین حرف این است که گفته شود عربستان در ایران آشوب ایجاد کرده است. آنها کوچک تر از آنند که بتوانند در بخشی از ایران دخالت کنند. نباید آنها را بزرگ کنیم. ملت ایران ملتی تمدن ساز است و ایران امروز یکه تاز منطقه است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به مواضع خصمانه امریکا علیه ملت ایران گفت: آنها در هنگام تحریم، ایرانیان را به اتهام اینکه دارای شناسنامه و گذرنامه ایرانی هستند از بسیاری از حقوق محروم کردند و حتی اجازه گشایش حساب بانکی به ایرانیان ندادند. رئیس جمهور امریکا که بردن نام خلیج فارس برایش سنگینی می کند نمی تواند طرفدار و دلسوز ایران باشد.
آقای جهانگیری با تاکید بر اینکه صدا و سیما باید روش خود را تغییر دهد، تصریح کرد: صدا و سیما نباید در انحصار یک گروه محدود و تندرو قرار گیرد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه قرار بود در خصوص اعتراضات اخیر از طریق رسانه ملی با مردم سخن بگویم، گفت: متاسفانه اجازه ندادند که با مردم سخن بگویم و صدا و سیما بهانه های فنی مطرح کرد و این در حالی است که رسانه ملی باید در خدمت کامل ملت ایران، همه جریان های سیاسی و معترضان باشد تا بتوانند حرف خود را بزنند.
وی ادامه داد: می دانیم که مردم در بخش اقتصادی مشکلات متعددی نظیر بیکاری، کاهش قدرت خرید و مشکلات معیشتی دارند اما ایران در حال طی کردن مسیر توسعه است و این مسیر را به خوبی طی خواهد کرد.
آقای جهانگیری با اشاره به سخنان برخی افراد که می گویند اگر شاخص های اقتصادی خوب است چرا مردم آن را در زندگی خود حس نمی کنند، گفت: ما اقتصاد را که به ته دره برده شده بود، ده ها پله بالا آوردیم اما همچنان در دره قرار دارد. رشد منفی اقتصاد کشور را به رغم اینکه درآمد ارزی کشور بسیار کاهش یافته بود و از نصف هم کمتر شده بود به مثبت تبدیل کردیم و سالانه حدود 600 تا 700 هزار شغل ایجاد شده و این در حالی است که در ده سال گذشته با بهترین درآمدهای ارزی میزان اشتغال جدید ایجاد شده برابر با صفر بوده است.
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دولت به طبقات ضعیف جامعه توجه ویژه کرده و میزان پرداختی به افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی و بهزیستی را سه برابر افزایش داده و برای سال آینده نیز برنامه ریزی شده است تا رقمی حداقلی تعیین شود و اعلام خواهیم کرد هر کس از این میزان کمتر درآمد دارد می تواند اعلام کند تا مابه التفاوت آن را پرداخت کنیم.
وی افزود: کارهای بزرگ و اساسی کشور در این دوره آغاز شده و ده ها میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کشور شده است و برداشت از میدان های مشترک نفت و گاز که در زمان تحریم ها طرف مقابل به سرعت برداشت می کرد نیز توسعه یافته و میزان برداشت ایران به اندازه طرف مقابل رسیده است.
آقای جهانگیری با تاکید بر اینکه دولت در حال اجرای کارهای بزرگ است و از کارهای کوچک نیز غفلت نخواهد کرد، گفت: دولت مصمم است اقتصاد مقاومتی را که مقام معظم رهبری پشت آن ایستاده اند اجرا کند.
اگر از برجام خارج شوید خودتان ضرر خواهید کرد
معاون اول رئیس جمهور افزود: با افتخار به امریکا اعلام می کنیم که اگر از برجام خارج شوید خودتان ضرر خواهید کرد.
وی گفت: در زمان دفاع مقدس ملت ایران نشان داد با اتکا به همه جریانات سیاسی و با حضور اقوام و طوایف مختلف در طولانی ترین جنگ معاصر حتی یک وجب از خاک کشور به دست دشمن نیفتاد و این ظرفیتی برای همه بحران های کشور است و مهم این است که مثل آیت الله هاشمی رفسنجانی حساس باشیم و نگران، ولی امیدوار و فعال.
آقای جهانگیری تأکید کرد: باید جریانات سیاسی کشور را به رسمیت بشناسیم و برای همه آنها حق حضور قائل شویم که اگر این شرایط مهیا شود بزرگ ترین تهدیدها به فرصت تبدیل می شود و نقاط ضعف کشور به نقاط قوت بدل می گردد.
آقای جهانگیری تصریح کرد: راه دشوار مردم سالاری را باید با هم و با احترام به حرف و رأی مردم پیش ببریم و با گفتگوی ملی اعتماد را در جامعه نهادینه کنیم.
وی در پایان سخنان خود به بیت شریف آیت الله هاشمی رفسنجانی مجددا تسلیت گفت و برای آنها آرزوی صبر و سربلندی کرد.